Talent vmbo bovenbouw (2024)

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Talent is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Talent vmbo bovenbouw (1)

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip:De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Back

Go to previous tab

Back button

Wil je Talent meteen ontdekken?

Onze methode Talent staat voor het mooie van het vak Nederlands. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Verder naar Ontdekken →

De drie belangrijkste redenen om voor Talent te kiezen

Het mooie van het vak Nederlands

Liefde voor de taal en hart voor het vak. Met diezelfde liefde selecteren we aansprekende en actuele onderwerpen uit de media en moderne literatuur. Bovendien besteedt Talent extra veel aandacht aan fictie en gedichten. De onderdelen Media en Onderzoek bevorderen het kritisch denken en geven je leerlingen niet alleen inspiratie, maar ook de uitdaging om de lat steeds een stukje hoger te leggen. Samen met het CPNB, die we jaarlijks ondersteunen met de Boekenweek voor Jongeren, en Passionate Bulkboek werken we aan leesbevordering en plezier van lezen.

Bomvol fictie, literatuur en leesplezier

Als geen ander weet je dat lessen over onderwerpen die de leerlingen zelf aangaan het meest effectief zijn. Daar speelt Talent op in. Zo kun je de lessen en vaardigheden opbouwen zoals je gewend bent maar Talent biedt de ruimte voor eigen inbreng en variatie op verschillende thema’s. Naast fictie, wat in elk hoofdstuk terugkomt, kun je met de actuele opdrachten je lessen aanvullen en verrijken.

Kracht van taal ontdekken

Wat heeft een taal allemaal te bieden? Dat willen we de leerlingen samen met jou laten ontdekken. Inzicht in taal, communicatie, land en cultuur helpt de leerling in de ontwikkeling om taalkrachtiger en zelfbewuster te worden. Daarmee kunnen ze zich sterker in de wereld positioneren. Taal helpt je bij alles, ook bij het leren van een ander vak. Taal kom je overal tegen en het beheersen van de taal helpt je bij alles. Taal is alles en alles is taal!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Talent voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Talent meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat Talent voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

 • Opbouw en structuur Talent bovenbouw heeft een heldere structuur. Toon meer
 • Differentiatie Talent doet recht aan verschillen tussen leerlingen. Toon meer
 • Blended werken Bij Talent kies je zelf wat je op papier doet en wat digitaal. Toon meer
 • Examentraining Talent bereidt optimaal voor op het examen. Toon meer

Opbouw en structuur

Talent leerjaar 3 is lineair opgebouwd. Talent leerjaar 4 is modulair opgebouwd om optimaal voor te bereiden op het examen.

Opbouw leerjaar 3

Talent leerjaar 3 is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. Elk hoofdstuk kent dezelfde opbouw:

 • Fictie
 • Lezen
 • Woorden
 • Grammatica en spelling
 • Schrijven
 • Spreken, kijken, luisteren
 • Gedicht
 • Eindtaak

Hierdoor is het boek zowel lineair als modulair te gebruiken. Leerjaar 3 bevat ook een module solliciteren.

Elk hoofdstuk uit leerjaar 3 sluit af met eengeïntegreerde eindtaakwaarin leerlingen de vaardigheden die ze opgedaan hebben in het hoofdstuk, toepassen in een praktijkopdracht. Hiermee wordt de relevantie van het vak Nederlands helder voor leerlingen.

Opbouw leerjaar 4

Talent leerjaar 4 is opgebouwd uit zes modules:

 • Lezen
 • Schrijven
 • Kijken en luisteren
 • Spreken
 • Fictie en gedicht
 • Spelling en Grammatica

Elke module is opgebouwd uit een aantal paragrafen. De eerste paragraaf van elke module, Introductie, richt zich op examenvoorbereiding en het belang van deze vaardigheid in het dagelijks leven. De volgende blokken sluiten inhoudelijk aan bij de subvaardigheden/tekstvormen/onderdelen die vaak geëxamineerd worden bij deze vaardigheid. Elke module sluit af met Examenhulp waarin relevante strategieën en stappenplannen voor deze vaardigheid behandeld worden.

Opbouw paragraaf

Elke paragraaf is opgebouwd volgens het OVUR-principe. OVUR bestaat uit de volgende stappen:

O Oriëntatie De aanwezige kennis wordt geactiveerd en bepaalde stof wordt herhaald.
V Voorbereiding De leerling maakt in de leerteksten kennis met nieuwe leerstof, ontdekt via opdrachten of hij de nieuwe stof begrijpt.
U Uitvoering De leerling verwerkt de leerstof: past deze eerst toe in opdrachten die lijken op de leerstof in de theorie en geleidelijk in veel vrijere opdrachten, zodat de transfer tot stand komt.
R Reflectie De leerling staat stil bij wat hij geleerd heeft.

Talent vmbo bovenbouw (4)

Differentiëren

Talent heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Nederlands. Allereerst kunnen leerlingen in de digitale leeromgeving overstappen naar een ander niveau/leerjaar. Stel dat een leerling werkt met de vmbo-k-editie, maar erg sterk is en behoefte heeft aan extra uitdaging, dan kan hij verder gaan in de vmbo-gt -editie.

Daarnaast zijn er ook binnen elke editie ruime differentiatiemogelijkheden.

 • Versterk jezelf – spelling en grammatica

Een adaptieve trainer die elke leerling op maat verder helpt. Met slimme algoritmen analyseert de software de opdrachten die de leerling gemaakt heeft. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht. Op deze manier krijgt elke leerling een eigen route aangeboden om de leerdoelen te bereiken.

 • Plusopdrachten

Elke paragraaf bevat plusopdrachten voor extra uitdaging. Online vind je extra plusopdrachten.

 • Werkbladen voor de eindtaak

Voor leerlingen die behoefte hebben aan meer structuur/ondersteuning.

 • Module grammatica en spelling

Extra werkbladen die ingezet kunnen worden voor leerlingen die moeite hebben met spelling en grammatica.

 • Overstapmodule naar havo

Voor leerlingen die na vmbo-GT doorstromen naar havo.

 • Oefentools als de test jezelf, oefentoets en woordtrainerToegang tot alle niveaus en leerjaren

  Talent vmbo bovenbouw (5)

  Blended werken

  Als je kiest voor Talent ontvangen al je leerlingen een boek én een licentie voor de online leeromgeving. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever online laat maken.

  Als je leerlingen online werken, kun jerealtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerkte controleren, maar ook om snel te kunnen zien met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

  Digitale extra's

  In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

  • Woordtrainer, waarmee leerlingen woordjes leren
  • Versterk jezelf, de trainer voor spelling/formuleren en grammatica waarmee elke leerling volgens een individuele leerroute traint
  • Test jezelf aan het einde van de paragraaf lezen, woorden, grammatica en spelling, waarmee leerlingen testen of ze de leerdoelen beheersen
  • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk of module, waarmee leerlingen kunnen checken of ze klaar zijn voor de toets. Zo bereiden je leerlingen zich optimaal voor op de toets.

  Talent vmbo bovenbouw (6)

  Examentraining

  Talent bereidt optimaal voor op het examen.

  Aparte edities voor B, K en GT

  Zowel voor B-, K- en GT-niveau zijn er aparte examens Nederlands. Logisch dus, dat ook Talent het onderscheid maakt tussen deze niveaus, in zowel leerjaar 3 als 4. We weten dat B- en K-klassen in de praktijk echter regelmatig worden samengevoegd. Daarom hebben we de lesstof van de editie voor B en K op elkaar afgestemd.

  Examenvoorbereiding in leerjaar 4

  In leerjaar 4 is Talent modulair opgebouwd om leerlingen optimaal voor te bereiden op het examen. Elke module is opgebouwd uit een aantal paragrafen. De eerste paragraaf van elke module, Introductie, richt zich op examenvoorbereiding en het belang van deze vaardigheid in het dagelijks leven. De volgende blokken sluiten inhoudelijk aan bij de subvaardigheden/tekstvormen/onderdelen die vaak geëxamineerd worden bij deze vaardigheid. Elke module sluit af met Examenhulp waarin relevante strategieën en stappenplannen voor deze vaardigheid behandeld worden.

  Talent vmbo bovenbouw (7)

  De online leeromgeving bij Talent

  Talent is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

  • Bepaal zelf de mix tussen online en offline leren
  • Woord- en grammatica trainers
  • Veel oefentools zoals Test jezelf, Oefentoets en Woordtrainer
  • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

  Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

  Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

  Blader online door de boeken...

  Benieuwd hoe het lesmateriaal van Of Course! eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

  Toon meer bladerboeken

  Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel hetbeoordelingsmateriaalvoor een goede eerste indruk.

  Talent vmbo bovenbouw (8)

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

  ← Terug naar Voorbereiden

  Verder naar Uitproberen →

  Probeer Talent gratis uit

  Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

  De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

  Vraag het beoordelingsmateriaal aan

  Talent vmbo bovenbouw (9)

  Talent vmbo bovenbouw (10)

  Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

  Wat vinden andere scholen van Talent?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Talent. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Referentieschool

  Talent vmbo bovenbouw MAX sluit aan op de onderbouw en is een vernieuwing van onze oude methode. Daarom kiezen wij voor Talent.

  Mevrouw J. Nierop – Jose | ISW Locatie Vakcollege Hoge Woerd

  Talent vmbo bovenbouw (11)

  Referentieschool

  Talent is een fijne methode om mee te werken daarom starten we vanaf schooljaar 2018-2019 met Talent vmbo bovenbouw MAX.

  Mevrouw W. van Wissing - Brouwer

  Talent vmbo bovenbouw (12)

  Probeer Talent gratis uit
  bij jou in de klas

  Om te ontdekken of Talent past bij jouw school, kun je de methode gratis uitproberen.
  Met het beoordelingsmateriaal kun je aan de slag met
  al het benodigde materiaal om de methode zelf uit te proberen.

  Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

  ← Terug naar Ontdekken

  Verder naar Beslissen →

  Ga je aan de slag met Talent?

  Kies je pakket

  Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

  44 ,75

  1 jaar / leerling per jaar

  • Licentie online leeromgeving
  • Boek Talent vmbo bovenbouw
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  meest gekozen

  38 ,50

  4 jaar / leerling per jaar

  • Licentie online leeromgeving
  • Boek Talent vmbo bovenbouw
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  35 ,25

  6 jaar / leerling per jaar

  • Licentie online leeromgeving
  • Boek Talent vmbo bovenbouw
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  De materialen van Talent bestel je in de webshop.

  Naar de webshop Prijsoverzicht

  Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

  Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

  Veel succes!

  Download de checklist

  Talent vmbo bovenbouw (13)

  Gratis Overstapservice

  Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

  De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

  Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

  Bekijk de Overstapservice

  Talent vmbo bovenbouw (14)

  Wat vinden andere scholen van Talent?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Talent. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Referentieschool

  Talent vmbo bovenbouw MAX sluit aan op de onderbouw en is een vernieuwing van onze oude methode. Daarom kiezen wij voor Talent.

  Mevrouw J. Nierop – Jose | ISW Locatie Vakcollege Hoge Woerd

  Talent vmbo bovenbouw (15)

  Referentieschool

  Talent is een fijne methode om mee te werken daarom starten we vanaf schooljaar 2018-2019 met Talent vmbo bovenbouw MAX.

  Mevrouw W. van Wissing - Brouwer

  Talent vmbo bovenbouw (16)

  Talent vmbo bovenbouw (17)

  Onderwijs van Morgen

  Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Bezoek de website

  Talent vmbo bovenbouw (18)

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  ← Terug naar Uitproberen

  Verder naar Gebruiken →

  Haal alles uit Talent

  De beste service bij je methode

  Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

  Talent vmbo bovenbouw (19)

  Talent vmbo bovenbouw (20)

  Trainingen en webinars

  Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

  Trainingen Webinars

  Onderwijs van Morgen

  Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Bezoek de website

  Talent vmbo bovenbouw (21)

  Deelnemen aan ons Scholenpanel

  Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

  Meer informatie of aanmelden

  Jouw accountmanager

  Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

  Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

  Contact met jouw accountmanager

  Talent vmbo bovenbouw (22)

  ← Terug naar Beslissen

  Next

  Go to next tab

  Next button

  Talent vmbo bovenbouw (2024)

  FAQs

  Wat is vmbo bovenbouw? ›

  Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en heeft 4 leerwegen. Die verschillen van elkaar in niveau en hoeveelheid beroepsgericht en theoretisch onderwijs. Het vmbo maakt leerlingen klaar voor een opleiding in het mbo. Soms stromen leerlingen na het vmbo door naar de havo.

  Wat is vwo talent? ›

  Talent is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

  Welke groep is de bovenbouw? ›

  Onderbouw is groep 1 en 2. Middenbouw is groep 3, 4 en 5. Bovenbouw is groep 6, 7 en 8.

  Is vmbo een hoog niveau? ›

  Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1).

  Is vwo hoger dan vmbo? ›

  Het voortgezet onderwijs omvat het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en het praktijkonderwijs.

  Waarom is vwo beter dan havo? ›

  Vwo-leerlingen scoren hoger op intelligentie en cognitieve vaardigheden dan havo-leerlingen. Ook hanteren vwo'ers andere cognitieve strategieën en studiestrategieën. Dat sluit aan bij het cognitieniveau waarop leerlingen geacht worden te functioneren.

  Is gymnasium hoger dan vwo? ›

  Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (wo), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.

  Wat is de bovenbouw op de middelbare school? ›

  Tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs behoren de leerjaren 4 en 5 havo en de leerjaren 4, 5 en 6 vwo. Dit voorbereidend hoger onderwijs sluit aan op de onderbouw. De bovenbouw van de havo en vwo bereiden leerlingen voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs en aan de universiteit (Tweede Fase).

  Wat valt er onder bovenbouw? ›

  Op de basisschool wordt de term bovenbouw gebruikt om groep 6, groep 7 en groep 8 aan te duiden.

  Is havo 3 onder of bovenbouw? ›

  De eerste 2 leerjaren van het vmbo en de eerste 3 leerjaren van de havo en het vwo heten onderbouw. De onderbouw bereidt leerlingen voor op het vervolgonderwijs in de bovenbouw.

  Is havo en vmbo hetzelfde? ›

  Het tempo en niveau van het havo is hoger dan van het vmbo. Leerlingen moeten bijvoorbeeld zelfstandiger werken en krijgen meer huiswerk. Bovendien is het onderwijsniveau theoretischer dan vmbo-t. In de onderbouw, de eerste, tweede en derde klas, volgen leerlingen algemene vakken op het havo.

  References

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Otha Schamberger

  Last Updated:

  Views: 6295

  Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

  Reviews: 86% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Otha Schamberger

  Birthday: 1999-08-15

  Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

  Phone: +8557035444877

  Job: Forward IT Agent

  Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

  Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.